Det Vilda Alfabetet

Det Vilda Alfabetet

Det Vilda Alfabetet är en ABC-bok om de fantastiska djur vi har runt omkring oss. I text, vers och stora akvareller möter du tjugonio svenska djurarter – en för varje bokstav.

Det Vilda Alfabetet vill inspirera barn och vuxna till att lära känna naturen. Alla djur i boken lever vilt i Sveriges skogar, sjöar och hav, och många är ganska lätta att få se med egna ögon. De flesta har säkert redan sett domherren, citronfjärilen eller abborren, och kanske väcker boken lusten att spana efter älgen, räven eller den randiga skalbaggen Xylotrechus.

Illustrationerna är gjorda i akvarell och fångar

Å som i åldjuren mitt i ögonblicket. Bilderna visar inte bara själva arterna utan också samspelet mellan djuren och deras miljö – bävern bygger på sin damm, öringen hoppar efter en dagslända och igelkotten letar efter maskar medan skymningen faller över trädgården.

Stilen och formspråket har jämförts med både Elsa Beskows illustrationer och gamla tiders skolplanscher, men samtidigt förmedlar de den action som hör till vardagen i naturen – näbbmusens kraftmätning med en spindel, tranornas dansuppvisningar och uttrarna som åker kana i snön är bara några exempel.

Ostron

Det Vilda Alfabetet är skriven för att läsas högt, och för varje uppslag finns en vers som berättar om djuret. Det kan till exempel låta såhär:

Ostronet har ett förunderligt sätt
att undvika strävan och möda:
Det gapar med skalet, lätt som en plätt
och silar ur havet sin föda

För varje djurart finns också en lättläst faktatext, där läsaren får veta mer om djuren och hur de lever.

Författarens eget naturintresse väcktes i unga år, mycket tack vare andra vackra böcker. Relationen naturen är fortfarande en källa till glädje och förundran. Det Vilda Alfabetet vill öppna samma dörrar och väcka samma nyfikenhet hos en ny generation, och kanske lyckas den bidra till att hålla en och annan stövel lerig framöver.

Det Vilda Alfabetet släpptes på Speja Förlag i maj 2018.

Boken kan beställas via Bokus eller Adlibris.